Nikkel kent een aantal toepassingsgebieden: 1 daarvan is decoratief en als onderlaag voor chroom, Galvanotechnisch gezien wordt nikkel op twee manieren ingezet, elektrolytisch en autokatalytisch (chemisch nikkel). Elektrolytisch nikkel wordt in hoofdzaak toegepast in de decoratieve markt, daarnaast onder hardchroom met een corrosiewerende betekenis.
De elektrolytische nikkelprocessen zijn in hoofdzaak gebaseerd op een oeroud receptuur, het zogenaamde Wattsnikkel. De hoofdbestanddelen zijn hier nikkelsulfaat, nikkelchloride en boorzuur. Om glans te verkrijgen voegt men hier organische toevoegingen aan toe.
Electrolytisch vernikkelen en verchromen wordt meestal toegepast voor decoratieve doeleinden, maar deze bedekking geeft daarbij natuurlijk ook een corrosiebescherming.
Men spreekt altijd over verchromen maar feitelijk is het de electrolytische nikkellaag die van grote invloed is op het eindresultaat. De laag wordt op gebouwd uit een mat- of (half)glanzende (gele) nikkellaag met daarover heen een hele dunne blauwe chroomlaag. Het chroom is moeilijk bevochtigbaar, daardoor geeft de combinatie van deze lagen een goede corrosiebescherming.
Deze nikkel- chroomlaag kunnen wij laten aanbrengen op staal, koper, messing, RVS en aluminium. Om op stalen onderdelen nog een extra corrosiebescherming te geven kunnen wij voor het vernikkelen vaak eerst een koperlaag aan laten brengen.